Tenhle slavný recept francouzské kuchyně zachutná i těm největším odpůrcům hovězího masa. Jeho součástí je totiž spousta čerstvé kořenové zeleniny, rozpadající se maso, poctivý vývar a třešničku tomu všemu dodává kvalitní červené víno. Příprava receptu je sice maličko časově náročná. Výsledek ale stojí za to.
„Oblíbený francouzský recept, na kterém si pochutnávali králové a šlechtici“
Aby byl výsledek dokonalý, pracujte pokud možno s co nejčerstvějšími surovinami a masem z domácího chovu. Jeho chuť je v pokrmu nezastupitelná a neopomenutelná. Ještě před samotnou přípravou si nalijte skleničku červeného vína a vše vám půjde lépe od ruky.
K přípravě budete potřebovat zmíněnou kořenovou zeleninu (petržel a mrkev). Její pravidelná konzumace posiluje imunitu a je nápomocná v prvotních stádiích virového onemocnění. Mrkev jako taková údajně čistí plíce a dýchací systém, zpomaluje stárnutí a činí pokožku hladkou a hebkou.
Naproti tomu petržel už používaly dámy ve starověkém Egyptě jako přírodní afrodisiakum. Naopak gladiátoři petržel konzumovali pro podporu díly a růstu svalů. Dnes je ale tato kořenová zelenina spojována zejména s trávením, kterému ulehčuje.
Zapomenout nesmíme ani na cibuli, která je v hojné míře součástí tohoto receptu. Co zvládne ta? Nejen, že obsahuje bohatou zásobárnu vitamínů řady B, ale také je plná minerálů. Bojuje proti nemocem, posilňuje imunitu a v konečném důsledku působí jako přírodní antibiotikum.
Chcete-li podpořit imunitní systém a svoje trávení, pusťte se do přípravy receptu!
Hovězí bourguignon s blanšírovanými šalotkami a restovanými žampiony
Doba přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4
Náročnost přípravy: Vysoká
Ingredience na hovězí bourguignon:
- 1,5 kilogramu libového hovězího masa
- Jedna lžíce másla anebo oleje
- Pět menších mrkví anebo tři velké mrkve
- 3 menší petržele anebo jedna velká
- 4 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- Mouka na poprášení
- Sůl
- Pepř
- Svazek čerstvých bylinek (např. tymián, bazalka, petržel apod.)
- 3 ks bobkového listu
- Tři lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml zeleninového vývaru
- 750 ml červeného vína (plné, mladé jako Châteauneuf-du-Pape, chianti)
Ingredience na blanšírované šalotky:
- 750 g šalotek
- 30 g másla
- 1 lžíce oleje
- 200 ml hovězího vývaru nebo červeného či bílého vína
- bouquet garni (4 snítky petrželky, 1 bobkový́ list, 2 snítky tymiánu svázané v gáze)
Ingredience na restované žampiony:
- 60 g másla
- 2 lžíce oleje
- 2 šalotky nebo 1 cibule
- Nasekaná petržel
- 500 g žampionů
- Sůl a pepř
Postup přípravy
Mrkev a petržel si nakrájejte na tenká kolečka, cibuli na proužky. Maso na cca 4 cm velké kostky. Na másle a oleji orestujte nejprve zeleninu, kterou po orestování přendáte do většího kastrolu anebo zapékací mísy. Troubu si mezitím předehřejte na 230 stupňů.
Jakmile bude zelenina hotová, přidejte do kastrolu kousek másla a osušené maso. Orestujte ho dohněda. Přidejte k zelenině, dolijte výpekem, osolte, opepřete a zaprašte moukou. Vše dobře promíchejte a nechte v troubě zapéct na 5 minut. Promíchejte a po dalších čtyřech minutách vytáhněte. Teplotu v troubě snižte na 150 stupňů.
Do hrnce, ve kterém je maso se zeleninou, nalijte tolik červeného vína a vývaru aby bylo maso zakryté. Přidejte tři lžíce rajčatového protlaku, propasírovaný česnek, snítku čerstvých bylinek a tři kusy bobkového listu. Vše důkladně promíchejte, vložte do trouby a pečte tři až čtyři hodiny. Každou hodinu maso se zeleninou promíchejte.
Na šalotky, neboli oignons glacés à brun si připravte očištěné kousky rozdělené na jednotlivé měsíčky. V hrnci si rozpalte olej a máslo a šalotky na něm po dobu deset minut opékejte. Jakmile budou šalotky opečené, stáhněte plamen na minimum, zalijte vývarem a přidejte bylinkový balíček. Po 40 – 50 minut budou šalotky hotové.
Posledním krokem jej příprava restovaných žampionů. Na pánvi si rozpalte olej s máslem, jakmile začne probublávat, přidejte šalotku a na měsíčky nakrájené žampiony. Vše spolu orestujte do hněda. Jakmile budou žampiony hotové, osolte a opepřete je. Ozdobit je můžete nasekanou petrželkou.
Zkoušeli jste někdy hovězí bourguignon? Dejte nám vědět, jak se vám povedlo.
mmzhrt
znhxir
ida0kr
cz0bab
7d3wrd
quu2xz
jzi5k5
dv6pma
qkjmpi
vj22nu
0d85gl
ov4z5y
m5xyh5