Hovězí bourguignon s blanšírovanými šalotkami a restovanými žampiony

6
1546

Tenhle slavný recept francouzské kuchyně zachutná i těm největším odpůrcům hovězího masa. Jeho součástí je totiž spousta čerstvé kořenové zeleniny, rozpadající se maso, poctivý vývar a třešničku tomu všemu dodává kvalitní červené víno. Příprava receptu je sice maličko časově náročná. Výsledek ale stojí za to.

„Oblíbený francouzský recept, na kterém si pochutnávali králové a šlechtici“

Aby byl výsledek dokonalý, pracujte pokud možno s co nejčerstvějšími surovinami a masem z domácího chovu. Jeho chuť je v pokrmu nezastupitelná a neopomenutelná. Ještě před samotnou přípravou si nalijte skleničku červeného vína a vše vám půjde lépe od ruky.

K přípravě budete potřebovat zmíněnou kořenovou zeleninu (petržel a mrkev). Její pravidelná konzumace posiluje imunitu a je nápomocná v prvotních stádiích virového onemocnění. Mrkev jako taková údajně čistí plíce a dýchací systém, zpomaluje stárnutí a činí pokožku hladkou a hebkou.

Naproti tomu petržel už používaly dámy ve starověkém Egyptě jako přírodní afrodisiakum. Naopak gladiátoři petržel konzumovali pro podporu díly a růstu svalů. Dnes je ale tato kořenová zelenina spojována zejména s trávením, kterému ulehčuje.

Zapomenout nesmíme ani na cibuli, která je v hojné míře součástí tohoto receptu. Co zvládne ta? Nejen, že obsahuje bohatou zásobárnu vitamínů řady B, ale také je plná minerálů. Bojuje proti nemocem, posilňuje imunitu a v konečném důsledku působí jako přírodní antibiotikum.

Chcete-li podpořit imunitní systém a svoje trávení, pusťte se do přípravy receptu!

hovezi-jidlo - Hovězí bourguignon s blanšírovanými šalotkami a restovanými žampiony

Hovězí bourguignon s blanšírovanými šalotkami a restovanými žampiony

Doba přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4
Náročnost přípravy: Vysoká

Ingredience na hovězí bourguignon:

  • 1,5 kilogramu libového hovězího masa
  • Jedna lžíce másla anebo oleje
  • Pět menších mrkví anebo tři velké mrkve
  • 3 menší petržele anebo jedna velká
  • 4 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Mouka na poprášení
  • Sůl
  • Pepř
  • Svazek čerstvých bylinek (např. tymián, bazalka, petržel apod.)
  • 3 ks bobkového listu
  • Tři lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 750 ml červeného vína (plné, mladé jako Châteauneuf-du-Pape, chianti)

Ingredience na blanšírované šalotky:

  • 750 g šalotek
  • 30 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 200 ml hovězího vývaru nebo červeného či bílého vína
  • bouquet garni (4 snítky petrželky, 1 bobkový́ list, 2 snítky tymiánu svázané v gáze)

Ingredience na restované žampiony:

  • 60 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 šalotky nebo 1 cibule
  • Nasekaná petržel
  • 500 g žampionů
  • Sůl a pepř

Postup přípravy

Mrkev a petržel si nakrájejte na tenká kolečka, cibuli na proužky. Maso na cca 4 cm velké kostky. Na másle a oleji orestujte nejprve zeleninu, kterou po orestování přendáte do většího kastrolu anebo zapékací mísy. Troubu si mezitím předehřejte na 230 stupňů.

Jakmile bude zelenina hotová, přidejte do kastrolu kousek másla a osušené maso. Orestujte ho dohněda. Přidejte k zelenině, dolijte výpekem, osolte, opepřete a zaprašte moukou. Vše dobře promíchejte a nechte v troubě zapéct na 5 minut. Promíchejte a po dalších čtyřech minutách vytáhněte. Teplotu v troubě snižte na 150 stupňů.

Do hrnce, ve kterém je maso se zeleninou, nalijte tolik červeného vína a vývaru aby bylo maso zakryté. Přidejte tři lžíce rajčatového protlaku, propasírovaný česnek, snítku čerstvých bylinek a tři kusy bobkového listu. Vše důkladně promíchejte, vložte do trouby a pečte tři až čtyři hodiny. Každou hodinu maso se zeleninou promíchejte.

ingredience - Hovězí bourguignon s blanšírovanými šalotkami a restovanými žampiony

Na šalotky, neboli oignons glacés à brun si připravte očištěné kousky rozdělené na jednotlivé měsíčky. V hrnci si rozpalte olej a máslo a šalotky na něm po dobu deset minut opékejte. Jakmile budou šalotky opečené, stáhněte plamen na minimum, zalijte vývarem a přidejte bylinkový balíček. Po 40 – 50 minut budou šalotky hotové.

Posledním krokem jej příprava restovaných žampionů. Na pánvi si rozpalte olej s máslem, jakmile začne probublávat, přidejte šalotku a na měsíčky nakrájené žampiony. Vše spolu orestujte do hněda. Jakmile budou žampiony hotové, osolte a opepřete je. Ozdobit je můžete nasekanou petrželkou.

Zkoušeli jste někdy hovězí bourguignon? Dejte nám vědět, jak se vám povedlo.

5/5 - (1 vote)
Lucie Procházková
Vždycky jsem byla tou malou oplácanou holkou, kterou v hodinách tělocviku nikdo do svého týmu nechtěl. Na škole jsem začala experimentovat s řadou nesmyslných diet a až mnohem později jsem pochopila pravou podstavu hubnutí a zdravého stravování.