Svádíte nerovný boj s atopickým ekzémem, případně máte atopika ve svém blízkém okolí? Pak byste měli vědět, že atopie není pouze onemocněním kůže, jak se může na první pohled jevit. Příčinou může být alergie, která se projevuje právě zhoršením stavu pokožky. Takzvaným spouštěčem však nemusí být prach nebo chemikálie – velmi často jde o nějakou potravinu.
Citlivé jsou především děti
Potravinová alergie obvykle trápí děti, které jsou na některé složky mnohem citlivější než dospělí. Atopici mají nevýhodu – oslabenou kůži, a proto se alergický zánět projeví na ní. Nemusí přitom trpět pouze kůže – k dalším charakteristickým projevům patří průjmy, nadýmání a zvracení.
S potravinovými alergeny je dítě ve styku velmi brzy – v podstatě již od doby, kdy ho matka začne kojit. Mnoho alergenů proniká ze stravy rodičky přímo do mateřského mléka. Pokud se s nimi imunitní systém miminka nevypořádá, projeví se potravinová alergie.
Novorozenci jsou obvykle přecitlivělí na alergeny obsažené v kravském mléce, vejcích, pšeničné mouce a sóji. Tyto potraviny však nejsou ideální ani pro děti, které alergií netrpí.
Ekzém nemusí zmizet s věkem
U většiny dětí nakonec dojde k postupnému vymizení příznaků. Atopický ekzém se vytratí a zbudou na něj jen nepříjemné vzpomínky. Anebo taky ne – přetrvá a společně s ním i suchá kůže. Případně se alergie objeví v podobě potíží se zažíváním a brněním v ústní dutině.
Mezi nejčastějšími potravinovými alergeny u dospívajících dětí a dospělých patří některé druhy zeleniny (zejména celer) a ovoce, semena a ořechy, mořské plody a ryby.
Příčinou atopie však nemusí být pouze alergeny obsažené v potravinách. Někdy jsou činitelem pylové alergeny, které jsou potravinovým velmi podobné.
Potenciálně „nebezpečné“ potraviny
Atopik nemusí být alergik, a přesto ho mohou některé potraviny dráždit a vyvolávat reakci. Zpravidla jde o potraviny, které zvyšují hladinu histaminu – hormonu a neurotransmiteru. Dojde-li k produkci většího množství, organismus reaguje tzv. nepravým zánětem. Jedná se o zánět v místech, kde se neobjevil žádný patogen.
Seznam dráždivých potravin je poměrně dlouhý a jsou v něm obsaženy hlavně kvašené, konzervované a fermentované výrobky jako kysané mléčné produkty, kuřecí a vepřové maso, ryby a vodní živočichové, zrající sýry a jakákoliv předvařená jídla. Naprosto nevhodné jsou také alkoholické nápoje, byť v malé míře.
Atopik by měl konzumovat především čerstvé potraviny a začlenit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny. Samozřejmě s výjimkou těch, které způsobují alergickou reakci – problémové bývají rajčata a exotické druhy.
q70ml9
8w9azc
h2mchj