Už od školky nesnášíte dušenou a jinak upravenou mrkev, kterou do vás společně s hráškem „tlačili“ vrchem, spodem? Nezoufejte! Určitě nejste jediní. Na druhou stranu je to právě mrkev, která by měla mít v našem jídelníčku své nezastupitelné místo. Jde totiž o zeleninu plnou vitamínů a minerálních látek, která nám pomůže s detoxikací i hubnutím. Dnes jsme pro vás připravili a osobně vyzkoušeli dietní mrkvovou polévku se zázvorem a šťávou z pomerančů. Zdá se vám tahle kombinace netradiční? To nepochybně je. Dáme ale ruku do ohně za to, že vám zachutná!
„MRKEV JE zelenina plná vitamínů a minerálních látek, která nám pomůže s detoxikací i hubnutím„
Mrkev jako hubnoucí i zkrášlující prostředek
Mrkev obsahuje beta-karoten, vitamíny E, D, K, vlákninu, selen, lecitin, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V její šťávě dále najdeme aromatické silice a kvalitní oleje, které pomáhají nejen našemu trávení, ale také pleti. Betakaroten a mrkvové oleje jsou součástí mnohých kosmetických krémů, sér i masek. Proč ale utrácet nehorázné sumy za drahé kosmetické přípravky, když můžete vitamíny a minerály tělu dopřát v přirozené a finančně nenákladné formě?
Málokdo to možná tuší, ale i mrkev disponuje celou řadou blahodárných účinků. Zbavuje tělo škodlivin, chrání jej před volnými radikály, způsobující rakovinotvorné bujení, detoxikuje, ale pomáhá také s redukcí váhy a jejím udržením. Pročišťuje střeva, játra i sliznice těla, posiluje imunitu a působí preventivně proti chřipce a nachlazení. Mrkev je užitečným pomocníkem také při žlučníkových a jaterních potížích a zlepšuje schopnost vidění za šera. V lidové medicíně se karotky používaly proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách a střevních zánětech.
Dietní mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem
- Doba přípravy: 40 minut
- Počet porcí: 6
- Náročnost přípravy: Střední
- Ingredience:
- 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 5 velkých mrkví
- 1 lžíce oleje
- 1 větší cibuli
- 1 stroužek česneku
- Menší kus zázvoru
- Sůl
- Římský pepř
- Šťáva ze dvou velkých pomerančů
- Dýňová semínka
- Čerstvé bylinky
Postup přípravy
Mrkve si očistěte a nakrájejte na menší kostičky. To samé proveďte také s cibulí, kterou vložíte do hrnce na rozpálený olej a orestujete. Přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev a chvíli poduste. K cibuli a mrkvi přilijte šťávou ze dvou pomerančů, římský kmín a šťávu ze zázvoru, kterou jednoduše získáte lisem na česnek. Nechte chvíli probublávat a poté přilijte zeleninový vývar (nebo vodu). Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud nebude mrkev měkká. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte prolisovaným česnekem a solí.
Náš tip: Do hotové polévky můžete nasypat dýňová semínka a na talíři ji ozdobit čerstvě nasekanými bylinkami a plátky pomerančů. Mrkev po rozmixování polévku krásně zahustí, takže nemusíte sahat po mouce ani smetaně.
- Mrkev je považována za nejstarší známou zeleninu.
- Římané jí přezdívali „královna“.
- Mrkev je příbuzná s pastinákem.
- Do Evropy se mrkev poprvé dostala až v století.
- Vláknina obsažená v mrkvi podporuje vylučování cholesterolu.
- Mrkev obsahuje omlazující látky blahodárně působící na naši pokožku.
- Původně byla mrkev bílá, fialová a žlutá.
- Až od 17. století získala dnešní oranžovou barvu.
- Díky silným buněčným stěnám mrkev uvolňuje více vitamínů a minerálů až po tepelné úpravě, nikoli zasyrova.
- Mrkev se pěstuje po celém světě zhruba na jednom hektaru půdy.
- Mezinárodní den mrkve slavíme 4. dubna.
- Mrkev vyniká perfektní stravitelností.
A jak jste na tom s mrkví vy? Taky ji nesnášíte od školních let nebo se po ní naopak můžete lidově řečeno utlouct?