Metabolismus sacharidů je věda. Jeho pochopení ale v mnohém pomůže

2
1156
metabolismus sacharidu

Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), někdy též označované jako glycidy, zastarale uhlovodany nebo karbohydráty, patří společně s bílkovinami a tuky mezi hlavní živiny, bez kterých naše tělo jednoduše nemůže fungovat. Aby nebyla situace tak jednoduchá, zmíníme, že i samotné sacharidy dělíme podle počtu cukerných jednotek na tři základní skupiny. Sem patří monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Do poslední zmíněné skupiny pak patří ještě složené sacharidy, jejichž součástí jsou také jiné sloučeniny.

„ZAJÍMAVOST: Jak zrychlit metabolismus je jedna z NEJHLEDANĚJŠÍCH otázek ohledně zdraví po celém světě“

Základní složka potravy, která je téměř všude

Sacharidy v množství, které přijímáme, představují základní složku potravy. Sacharidy jsou metabolizovány člověkem, což znamená, že člověk sacharidy využívá jako zdroj energie nebo stavební či jinak prospěšnou látku.  Z výživového hlediska by měly sacharidy tvořit asi 55 – 60 % celkového energetického příjmu zdravého člověka. Přednost bychom samozřejmě měli dávat polysacharidům před „běžnými“ jednoduchými cukry.

zdrave-potraviny - Metabolismus sacharidů je věda. Jeho pochopení ale v mnohém pomůže

Pozor na skrytý cukr

Bohužel spotřeba cukru je v našich končinách téměř dvojnásobná (oproti doporučené denní dávce). Vinu na této skutečnosti nese konzumace slazených nápojů, přidávání bílého cukru do kávy, čaje nebo potravin či vysoká konzumace cukrovinek, sladkého pečiva a cukrářských výrobků. Ale zpátky k samotnému metabolismu sacharidů. Jak tenhle proces vypadá a co se během něj v našem těle děje?

Cesta energie

Jak už jsme zmínili výše, pod metabolismem tuků je potřeba si představit zdlouhavou cestu, na jejímž počátku stojí sacharid a na konci příval nové energie. Než se ale sacharidy v energii přemění, musí urazit náročnou cestu. Ta začíná už v našich ústech. Tady jsou jednotlivé škroby rozkládány za pomocí enzymu slinných žláz – ptyalinu na kratší polysacharidové řetězce.  Pokud nejde o nestravitelný polysacharid, pak ke vstřebávání sacharidů dojde až v tenkém střevě. Tady se sacharidy ve formě monosacharidů dostávají do krve a mění na energii.

Žaludeční šťávy dávají sacharidům STOPku

Mnoho z nás se mylně domnívá, že ke vstřebání sacharidů dochází už v žaludku, jde ale o mylnou informaci. Žaludeční šťávy sacharidům vstřebání neumožňují, proto pokračují až do tenkého střeva, kde se vstřebají pouze stravitelné složené sacharidy. Nestravitelné polysacharidy pak putují do střeva tlustého, kde na sebe vážou další nestravitelné zbytky a škodlivé látky, které jsou následně odváděny z těla ven. Samostatnou kapitolou je potom fruktóza a galaktóza, která přechází přímo do jater, kde tvoří glykogen.

zdrave-sacharidy - Metabolismus sacharidů je věda. Jeho pochopení ale v mnohém pomůže

Bezpečné sacharidy

Vědci, lékaři a výživoví poradci se už léta přou o to, zda jsou pro naše tělo nebezpečnější tuky nebo sacharidy. Poslední průzkumy bohužel hrají v neprospěch sacharidů. Přesto bychom se jejich konzumace neměli v žádném případě vzdávat. Vždy je ale dobré přemýšlet o tom, co jíme. O tom, jaké sacharidy, kdy a proč (ne)jíst se dočtete ve velkém průvodci sacharidy. Namísto uměle doslazovaných lupínků bílým cukrem během snídaně raději sáhněte po celozrnném pečivu a kvalitních tucích (ty najdete třeba v avokádu, extra panenském olivovém oleji apod.) Ze svého jídelníčku pak vyřaďte průmyslově zpracované výrobky a slazené limonády. Vaše tělo i ručička osobní váhy to zajisté ocení.

5/5 - (1 vote)
Lucie Procházková
Vždycky jsem byla tou malou oplácanou holkou, kterou v hodinách tělocviku nikdo do svého týmu nechtěl. Na škole jsem začala experimentovat s řadou nesmyslných diet a až mnohem později jsem pochopila pravou podstavu hubnutí a zdravého stravování.

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno