Když se řekne cibulačka, spousta z nás ohrne nos. Čím to je? Možná tím, že jsme nikdy neochutnali pravou cibulačku našich babiček, která vychází ze starodávného francouzského receptu. Protože se však někomu může zdát původní recept příliš kalorický, trošku jsme ho odlehčili a přinášíme vám dietní cibulačku od babičky, po které se jenom zapráší!
„Cibule je pravým a nefalšovaným zázrakem ve štiplavé košilce“
Že ta námaha v kuchyni nestojí za prolité slzy a všudypřítomný zápach? Ale jděte! Jakmile zjistíte, co všechno vlastně cibule obsahuje a jak prospěšná je pro naše tělo, budete se jí ládovat od rána do večera.
Desítky tuzemských a zahraničních studií například prokazují, že umí spolehlivě chránit nervový a kardiovaskulární systém. Mnohými odborníky je dokonce doporučována více než známé červené víno.
Kromě toho dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu, zabraňuje kornatění tepen i vzniku krevních sraženin, které mohou mít pro člověka fatální důsledky. Zároveň napomáhá správnému fungování buněčných membrán, pomáhá bojovat proti nádorům a působí jako přírodní antibiotikum a antioxidant.
Některé studie dokonce potvrzují, že dokáže zničit rakovinotvorné buňky a má vliv na hustotu kostí. Často je proto lékaři doporučována lidem s osteoporózou. Kromě jiného též prospívá našim tkáním, šlachám a vazům, dokáže bojovat s nachlazením i chřipkou, chrání tělo před volnými radikály a dokáže snížit aktivitu makrofágů, které spouští širokou škálu zánětlivých procesů.
Odlehčená cibulová polévka od babičky
- Doba přípravy: 120 minut
- Počet porcí: 6
- Náročnost přípravy: Vysoká
- Ingredience:
- 1500 g žluté cibule
- 100 ml bílého vína
- 80 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 3 snítky listové petržele
- Snítku šalvěje
- 6 bobkových listů
- Několik kuliček nového koření
- Několik kuliček celého pepře
- ½ litru hovězího nebo kuřecího vývaru
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
Ve větším hrnci nechte rozehřát máslo (nikoli margarín!) a vedle si připravte veškerou cibuli pokrájenou na kolečka. Jakmile je máslo dostatečně zahřáté, cibuli nasypte do hrnce a restujte zhruba pět minut. Do hrnce přidejte bobkové listy, nové koření, celý pepř, snítky šalvěje, listové petržele i tymiánu. Po pěti minutách stáhněte plamen na minimum.
Na nejnižším plamenu nechejte cibuli restovat hodinu až hodinu a půl. Během restování nezapomínejte na její pravidelné míchání. Pokud se vám cibule na konci přichytne ke dnu hrnce, deglazujte ji za pomocí vinného octa.
Po hodině a půl cibuli podlijte 100 ml bílého vína a nechte víno zcela odpařit. Jakmile se víno odpaří, zaprašte cibuli hladkou moukou a nechte ji trochu ztmavnout. Mezi tím si zahřejte kuřecí nebo hovězí vývar, kterým cibuli podlijete. Polévku poté ještě půl hodiny vařte, vyndejte z ní bylinky, kuličky pepře a nového koření i bobkový list a na závěr dochuťte solí a pepřem.
Náš tip: Abyste si doma pochutnali na opravdové francouzské cibulačce, před podáváním do ní vložte dva kousky den staré bagety posypané tvrdým sýrem a celou misku zapečte pod grilem. Můžete ozdobit čerstvě nasekanými bylinkami.
- Typická palčivost cibule je způsobena těkavou, málo stabilní kyselinou propenylsulfenovou.
- Cibule původně rostla v Asii jako planá bylina.
- Cibule obsahuje vitamíny A, B, C, dále různé stopové prvky, např. fosfor, železo, vápník, draslík, mangan, měď, zinek či síru.
- V lidovém léčitelství je velmi oblíbený cibulový sirup, který dosahuje svých kvalit například při léčbě angíny.
- Mnoho zahrádkářů pěstuje cibuli, protože věří tomu, že odpuzuje všelijakou havěť a krtky.
A jak připravujete cibulačku vy? Podělte se s námi o recepty v diskuzi pod tímto článkem nebo na našem facebooku.
im6ba7
odw1ov