Řecký salát skvěle osvěží a zasytí. Jeho příprava je navíc velice jednoduchá

2
2637

Jak už samotná název tohoto pokrmu napovídá, jedná se o salát, který má své kořeny v Řecku. Receptů na ten zaručený „pravý“ řecký salát je nepočítaně. My se pro vás ale nechali inspirovat na poslední dovolené a recept jsme získali v taverně, která je pro svůj salát vyhlášená na celém ostrově Korfu.

Příprava je jednoduchá a zabere vám pár minut. Výsledek ale předčí všechna očekávání.“

Je samozřejmě nespornou pravdou, že salát připravený v Česku nebude chutnat nikdy přesně tak, jako ten, který ochutnáte v Řecku. Pokud vám ale zbylo nějaké místo v kufrech, investujte do nákupu čerstvé zeleniny a tradičního sýru feta. Uvidíte, že výsledek bude naprosto dokonalý.
recky-salat-2 - Řecký salát skvěle osvěží a zasytí. Jeho příprava je navíc velice jednoduchá

Řecký salát se sýrem feta

  • Doba přípravy: do 30 minut
  • Počet porcí: 2
  • Náročnost přípravy: Lehká
  • Ingredience:
  • 4 velká masitá rajčata
  • 1 větší červená cibule
  • 3 barevné papriky
  • Sklenka oliv Kalamata
  • Kostka sýru feta
  • Ledový salát anebo salát little gem
  • Salátová okurka
  • Extra panenský olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Středomořské bylinky (oregano, tymián, rozmarýn, bazalka)
  • Jemný vinný ocet (světlý)
  • Bageta a máslo k podávání

Postup přípravy

Připravíme si jednu větší mísu, do které budeme vkládat omytou a připravenou zeleninu. Okurku zbavíme slupky a nakrájíme ji na cca půl centimetrová kolečka. Rajče překrájíme na čtvrtiny. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na malé půlměsíčky, které následně rozdělíme. Papriky zbavíme jadřince a stopky, překrojíme na polovinu, a poté ještě na půl centimetrové půlměsíčky. Olivy vysypeme do sítka a zbavíme slaného nálevu (neoplachujeme). Salát feta rozkrájíme na dvoucentimetrové čtverečky.

Veškerou zeleninu vložíme do misky, zakápneme extra panenským olivovým olejem a přidáme pár kapek vinného octa. Dobře prosolíme, opepříme, přidáme sušené středomořské bylinky a důkladně promícháme. Servírujeme na talíře, přičemž na zeleninu poklademe kostky fety a opět zakápneme olivovým olejem. Podáváme se světlou bagetou namazanou máslem.

recky-salat-3 - Řecký salát skvěle osvěží a zasytí. Jeho příprava je navíc velice jednoduchá

Co jste možná nevěděli o sýru feta
  • Nejstarší zmínka o sýru feta se datuje do roku 1494, kdy v přístavu Chania objevil italský cestovatel v sudech se slaným nálevem naloženou bílou tvarohovitou hmotu.
  • Protože se tato tvarohovina nejčastěji krájela na tenké plátky, byla v 17. století Italy nazvána fetta, což znamená plátek, a toto označení nakonec Řekové převzali pro pojmenování svého výrobku.
  • Od 15. 10. 2007 mohou označení feta nést pouze sýry z ovčího či kozího mléka, skladované v solném nálevu a výlučně pocházející z Řecka.
  • Vůbec největším výrobcem fety bylo až do roku 2007 Dánsko, které ji vyrábělo pro export do arabského světa z kravského mléka.
  • Chráněné označení původu, které začalo pro fetu platit 15. 10. 2017 však toto prvenství vymazalo.
  • Feta se vyrábí z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru min. 70 % ovčího a 30 % kozího
  • Sýr zraje ve slaném nálevu déle než dva měsíce
  • Sýr můžeme využít jak ve studené, tak v teplé kuchyni
  • Sýr vydrží při správném skladování víc než jeden rok
5/5 - (2 votes)
Pavla Hájková
Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno