Jak už samotná název tohoto pokrmu napovídá, jedná se o salát, který má své kořeny v Řecku. Receptů na ten zaručený „pravý“ řecký salát je nepočítaně. My se pro vás ale nechali inspirovat na poslední dovolené a recept jsme získali v taverně, která je pro svůj salát vyhlášená na celém ostrově Korfu.
„Příprava je jednoduchá a zabere vám pár minut. Výsledek ale předčí všechna očekávání.“
Je samozřejmě nespornou pravdou, že salát připravený v Česku nebude chutnat nikdy přesně tak, jako ten, který ochutnáte v Řecku. Pokud vám ale zbylo nějaké místo v kufrech, investujte do nákupu čerstvé zeleniny a tradičního sýru feta. Uvidíte, že výsledek bude naprosto dokonalý.
Řecký salát se sýrem feta
- Doba přípravy: do 30 minut
- Počet porcí: 2
- Náročnost přípravy: Lehká
- Ingredience:
- 4 velká masitá rajčata
- 1 větší červená cibule
- 3 barevné papriky
- Sklenka oliv Kalamata
- Kostka sýru feta
- Ledový salát anebo salát little gem
- Salátová okurka
- Extra panenský olivový olej
- Sůl
- Pepř
- Středomořské bylinky (oregano, tymián, rozmarýn, bazalka)
- Jemný vinný ocet (světlý)
- Bageta a máslo k podávání
Postup přípravy
Připravíme si jednu větší mísu, do které budeme vkládat omytou a připravenou zeleninu. Okurku zbavíme slupky a nakrájíme ji na cca půl centimetrová kolečka. Rajče překrájíme na čtvrtiny. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na malé půlměsíčky, které následně rozdělíme. Papriky zbavíme jadřince a stopky, překrojíme na polovinu, a poté ještě na půl centimetrové půlměsíčky. Olivy vysypeme do sítka a zbavíme slaného nálevu (neoplachujeme). Salát feta rozkrájíme na dvoucentimetrové čtverečky.
Veškerou zeleninu vložíme do misky, zakápneme extra panenským olivovým olejem a přidáme pár kapek vinného octa. Dobře prosolíme, opepříme, přidáme sušené středomořské bylinky a důkladně promícháme. Servírujeme na talíře, přičemž na zeleninu poklademe kostky fety a opět zakápneme olivovým olejem. Podáváme se světlou bagetou namazanou máslem.
- Nejstarší zmínka o sýru feta se datuje do roku 1494, kdy v přístavu Chania objevil italský cestovatel v sudech se slaným nálevem naloženou bílou tvarohovitou hmotu.
- Protože se tato tvarohovina nejčastěji krájela na tenké plátky, byla v 17. století Italy nazvána fetta, což znamená plátek, a toto označení nakonec Řekové převzali pro pojmenování svého výrobku.
- Od 15. 10. 2007 mohou označení feta nést pouze sýry z ovčího či kozího mléka, skladované v solném nálevu a výlučně pocházející z Řecka.
- Vůbec největším výrobcem fety bylo až do roku 2007 Dánsko, které ji vyrábělo pro export do arabského světa z kravského mléka.
- Chráněné označení původu, které začalo pro fetu platit 15. 10. 2017 však toto prvenství vymazalo.
- Feta se vyrábí z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru min. 70 % ovčího a 30 % kozího
- Sýr zraje ve slaném nálevu déle než dva měsíce
- Sýr můžeme využít jak ve studené, tak v teplé kuchyni
- Sýr vydrží při správném skladování víc než jeden rok