Málokdo ví, že zelí patří mezi nejcennější a nejvýznamnější superpotraviny současnosti. Stojí pár korun a nabízí nespočet zdravotních benefitů. O jeho pozitivních vlastnostech na naše zdraví věděly už naše babičky. Receptů na to, jak uvařit zelí, znaly nespočet. Vařily zelí na kyselo, na sladko, zelí spálené, dušené, ale i jeden recept, který proslavila maďarská herečka Déryová. Jde o tradiční kološvárské zelí, které může na první pohled působit maličko netradičně. Ve skutečnosti jde o ale o výtečný pokrm, který si získá vaše chuťové pohárky „na první dobrou“.
„zelí je superpotravina se spoustou vitamínů!“
Zelí jako moderní superpotravina
Zelí se už od starověku využívalo k prevenci a léčbě trávicích obtíží. Některé zdroje dokonce uvádějí, že bylo dříve hojně používáno k léčbě astmatu nebo onemocnění dýchacího ústrojí. Dnes platí zelí za moderní superpotravinu s celou řadou vědecky doložených benefitů. Ačkoli obsahuje více než 90 % vody, nabízí i velké množství vlákniny, bílkovin a cukru. Je bohaté na minerální látky – vápník, železo, síru, draslík, měď hořčík, sodík, mangan, fluor, selen a zinek, a vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K a J, alfa a betakarotén.
Mezi největší přednosti zelí patří skutečnost, že ochraňuje oběhový systém, snižuje riziko vzniku mrtvice a dokonce i šedého zákalu. Stejně jako ostatní superpotraviny i zelí na sebe váže volné radikály a pomáhá při odstraňování kyseliny močové. Díky této vlastnosti přispívá k prevenci a léčbě zánětu svalů, revmatismu a onemocnění štítné žlázy. Pravidelná konzumace zelí má navíc příznivé účinky na cévy a související snižování vysokého tlaku. Díky vitamínu K zlepšuje koncentraci a mozkové funkce, udržuje zdravou mysl a chrání před degenerativními onemocněními nervového systému. Zmínit musíme samozřejmě i pozitivní účinky na naše trávení a zažívání. Potřebujete snad další důvody, proč vyzkoušet dnešní recept? 🙂
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: cca 2
Náročnost přípravy: Střední
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
- 500 g mletého masa (ideálně plecko)
- 180 g zakysané smetany
- 2 cibule
- 2 pikantní klobásy
- 1 hrnek syrové rýže
- mletá paprika (pokud máte rádi pikantnější jídla, volte pálivou)
- sůl a pepř
- sádlo
- majoránka
Postup přípravy:
Na sádle osmahneme jednu cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme mleté maso, sůl, pepř, majoránku a papriku. Maso následně podusíme do měkka. Mezitím si uvaříme rýži. V druhém hrnci osmahneme druhou cibuli společně s kysaným zelím (propláchnutím a zbaveným vody).
Do směsi přimícháme rýži a připravíme si větší pekáč. Do něj skládáme vrstvu zelí s rýží, na to mleté maso, kolečka klobásy a opět zelí s rýží. Svrchní vrstvu potřeme zakysanou smetanou. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme přikryté asi 20 minut.
Vyzkoušeli jste kološvárské zelí? Dejte nám vědět do diskuze pod článkem, jak se vám povedlo.
0msqr2
s8jkm2
431zh8
xv107u
pdt69v
igdeik
41r5et