Málokdo ví, že zelí patří mezi nejcennější a nejvýznamnější superpotraviny současnosti. Stojí pár korun a nabízí nespočet zdravotních benefitů. O jeho pozitivních vlastnostech na naše zdraví věděly už naše babičky. Receptů na to, jak uvařit zelí, znaly nespočet. Vařily zelí na kyselo, na sladko, zelí spálené, dušené, ale i jeden recept, který proslavila maďarská herečka Déryová. Jde o tradiční kološvárské zelí, které může na první pohled působit maličko netradičně. Ve skutečnosti jde o ale o výtečný pokrm, který si získá vaše chuťové pohárky „na první dobrou“.
„zelí je superpotravina se spoustou vitamínů!“
Zelí jako moderní superpotravina
Zelí se už od starověku využívalo k prevenci a léčbě trávicích obtíží. Některé zdroje dokonce uvádějí, že bylo dříve hojně používáno k léčbě astmatu nebo onemocnění dýchacího ústrojí. Dnes platí zelí za moderní superpotravinu s celou řadou vědecky doložených benefitů. Ačkoli obsahuje více než 90 % vody, nabízí i velké množství vlákniny, bílkovin a cukru. Je bohaté na minerální látky – vápník, železo, síru, draslík, měď hořčík, sodík, mangan, fluor, selen a zinek, a vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K a J, alfa a betakarotén.
Mezi největší přednosti zelí patří skutečnost, že ochraňuje oběhový systém, snižuje riziko vzniku mrtvice a dokonce i šedého zákalu. Stejně jako ostatní superpotraviny i zelí na sebe váže volné radikály a pomáhá při odstraňování kyseliny močové. Díky této vlastnosti přispívá k prevenci a léčbě zánětu svalů, revmatismu a onemocnění štítné žlázy. Pravidelná konzumace zelí má navíc příznivé účinky na cévy a související snižování vysokého tlaku. Díky vitamínu K zlepšuje koncentraci a mozkové funkce, udržuje zdravou mysl a chrání před degenerativními onemocněními nervového systému. Zmínit musíme samozřejmě i pozitivní účinky na naše trávení a zažívání. Potřebujete snad další důvody, proč vyzkoušet dnešní recept? 🙂
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: cca 2
Náročnost přípravy: Střední
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
- 500 g mletého masa (ideálně plecko)
- 180 g zakysané smetany
- 2 cibule
- 2 pikantní klobásy
- 1 hrnek syrové rýže
- mletá paprika (pokud máte rádi pikantnější jídla, volte pálivou)
- sůl a pepř
- sádlo
- majoránka
Postup přípravy:
Na sádle osmahneme jednu cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme mleté maso, sůl, pepř, majoránku a papriku. Maso následně podusíme do měkka. Mezitím si uvaříme rýži. V druhém hrnci osmahneme druhou cibuli společně s kysaným zelím (propláchnutím a zbaveným vody).
Do směsi přimícháme rýži a připravíme si větší pekáč. Do něj skládáme vrstvu zelí s rýží, na to mleté maso, kolečka klobásy a opět zelí s rýží. Svrchní vrstvu potřeme zakysanou smetanou. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme přikryté asi 20 minut.
Vyzkoušeli jste kološvárské zelí? Dejte nám vědět do diskuze pod článkem, jak se vám povedlo.
ihy1z9
k8p9u3
t7xjaw
s9319p
22fnkx
k7au98
v1tq3b
6gw3d6
kkvqj4
ejsdgs
19aixg
juzx4w
sky22q
ncqi6p