Vyhýbat se těstovinám během dietního opatření není tak úplně vhodné. Ačkoli obsahují nemalé množství sacharidů, jedná se o sacharidy složené, z nichž naše tělo těží. Dodávají nám energii a dokonce na dlouhou dobu zasytí. Je ovšem potřeba držet se několika osvědčených rad při výběru i následném zpracování.
„Těstoviny nejsou zlo, pokud si dáte práci s jejich výběrem a přípravou“
A jak na samotný výběr kvalitních těstovin? Rozhodně na nich nešetřete. Ty nejlevnější totiž obsahují minimum vlákniny a vyšší podíl rychle stravitelných škrobů. Navíc mají vyšší glykemický index, takže po nich rychle vyhládnete a přispívají k zadržování tuků v těle a následném tloustnutí. Proto vsaďte na kvalitnější kousky, které poznáte podle struktury, ceny, ale především složení.
Při přípravě těstoviny nerozvařujte a vařte je pouze na skus – čili „al dente“. Také množství těstovin by mělo být v redukčním jídelníčku omezené. Porce by měla mít v průměru 50 až 60 gramů, pokud hubneme, bude gramáž ještě o něco menší. Ale zpátky k našemu receptu.
Lehké těstoviny se špenátem, kuřecím masem a parmazánem
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 4
Náročnost přípravy: Střední
Ingredience:
- Balík těstovin (například penne)
- 500 g čerstvého špenátu (můžeš nahradit mrazeným)
- Parmazán vcelku
- Jedna větší cibule
- Slunečnicový olej
- Dva stroužky česneku
- Kari
- Sůl a pepř
- Čerstvé bylinky k dochucení
Postup přípravy
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Snažte se je nerozvařit. Ideální je, pokud budou al dente – čili na skus. Ve větším hrnci si rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte na menší kostičky a orestujte dozlatova. Kuřecí maso rozkrájejte na malé nudličky, posypejte kari kořením a solí a orestujte zvlášť na tuku.
Pokud použijete zmrazený špenát, rozmrazujte jej v sítku, ať můžete přebytečnou vodu vymačkat. Do hrnce by měl jít špenát téměř suchý. Jakmile bude cibule orestovaná, přidejte špenát a míchejte, aby se nepřipálil. Těstoviny nechte okapat a maso vedle odpočinout.
Jakmile bude špenát orestovaný, přidejte do velkého hrnce kuřecí maso a těstoviny. Dochuťte solí, pepřem, rozetřeným česnekem a čerstvými nasekanými bylinkami. Podávejte s hoblinkami parmazánu.
Náš tip: Pokud vám nevadí méně dietní varianta, můžete hotové těstoviny vložit do zapékací misky, zalít je smetanou a společně s parmazánem patnáct minut zapékat v troubě.
Co jste možná nevěděli o špenátu
- Špenát má vysoký obsah karotenu a vitamínu C.
- Má až čtyřikrát více betakaroténu než brokolice.
- Železo a listová zeleň mají příznivý vliv na tvorbu krve a podporují činnost štítné žlázy.
- Dříve se lidé domnívali, že špenát obsahuje desetkrát více železa. Problém byl v chybějící desetinné čárce.
- Při nákupu čerstvého špenátu dávejte pozor, aby nebyl povadlý, nažloutlý nebo nebyl příliš světlý; to všechno jsou znaky, které naznačují problém.
- V boji proti rakovině se špenát zařadil na přední příčku díky vysokému množství karotenoidů.
- Špenát podporuje střevní peristaltiku a následné vyprazdňování střev a je tedy vhodný jako doplněk při léčbě zácpy a hemoroidů.
- Špenát najde uplatnění v teplé i studené kuchyni.