Pečeme zdravě a dietně: Rady a tipy pro věčné dietářky

0
1557

Do Vánoc zbývá několik posledních týdnů a v řadě domácností to voní skořicí, hřebíčkem, kandovaným ovocem i horkým svařákem a punčem. Pro spoustu osob jsou ale Vánoce nejen finančně, ale také psychicky náročné. Kromě velkého úklidu, pečení, nakupování, shánění a balení dárků nás čeká také zkouška v podobě přeplněných vánočních tabulí, smaženého kapra, sladkého cukroví a novoročních oslav. Jak udržet chutě a kila na uzdě? Máme pro vás pár praktických rad a dietních tipů, které upotřebíte třeba právě během přípravy vánočního cukroví.

„VÁNOČNÍ SVÁTKY JSOU NEJVĚTŠÍM POKUŠITELEM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU.“

 

cukroví - Pečeme zdravě a dietně: Rady a tipy pro věčné dietářky

Zkuste napéct letos jinak

Co si budeme povídat – bílá mouka a hromady cukru našemu tělu příliš neprospívají. Ba právě naopak. Co takhle letos zkusit odlehčenou variantu domácího cukroví? Držte se následujících rad a tipů a s přibíráním na váze si nebudete muset lámat hlavu.

  1. Klasickou mouku vyměňte za jinou: Vyzkoušeli jste už někdy špaldovou, pšeničnou nebo žitnou celozrnnou mouku? Co takhle jí letos nahradit klasickou mouku bílou. Ačkoli to mnoho lidí ani netuší, klasická bílá mouka prakticky neobsahuje vlákninu, která naše tělo zasytí a pročistí střeva a nemá pro naše tělo vlastně žádný pozitivní přínos. Ba právě naopak – zbytečně zanáší střeva, zahleňuje organismus a dle některých studií dokonce urychluje stárnutí.
  2. Cukr nahraďte přírodními sladidly: O cukru se mnozí výživoví poradci vyjadřují jako o tichém zabijáku. Nejen, že je silně návykový, ale také může za přibírání na váze a vznik nevzhledných faldíků. Chcete-li letošnímu cukroví (i osobní váze) odlehčit, vyměňte klasický bílý cukr za ten třtinový. Ideálně ho vynechte úplně a cukroví dochuťte stévií, medem anebo nejrůznějšími druhy přírodních sirupů. I tady však platí staré známé pravidlo – všeho s mírou.
  3. Na ovoce jděte chytře: Abyste minimalizovali použití velkého množství slazených marmelád, rozmixujte čerstvé ovoce, které dochutíte přírodním sirupem a tím potom slepujte linecké cukroví anebo plňte další druhy. Velmi podobně uvažujte také při nákupu kandovaného ovoce. To totiž také obsahuje spoustu cukru, takže ho vyměňte za nesířené rozinky, švestky anebo meruňky.
  4. Olej nahraďte máslem: Ano, uznáváme – péct letos s máslem není zrovna nejlevnější. Pokud ale nepečete pro celou ulici anebo rozvětvenou rodinu, obětujte pár stokorun navíc a klasický rostlinný olej vyměňte za kvalitní máslo. Pokud pečete s máslem neradi, můžete i ho nahradit kvalitními, za studena lisovanými oleji. Doporučit můžeme sezamový, rýžový anebo kokosový olej.
  5. Klasické mléko vyměňte za alternativu: Trendy a nejnovější průzkumy hovoří jasně – klasické kravské mléko je pro zažívací ústrojí člověka velmi těžce stravitelné. Některé studie dokonce tvrdí, že zbytečně zahleňuje. Pokud ho do pečení používáme, zkuste jej letos vyměnit za mléko sójové, ovesné, rýžové anebo ořechové. Výsledná chuť cukroví vás velmi příjemně překvapí.

Odlehčené recepty na oblíbené cukroví

linecke - Pečeme zdravě a dietně: Rady a tipy pro věčné dietářky

Dietní linecké cukroví

Budeme potřebovat:

  • 150 g hladké celozrnné mouky14
  • 50 g fruktózy nebo třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • trošku nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • rozmixované ovoce s javorovým sirupem

Postup přípravy:

V míse smícháme mouku s fruktózou, máslem, žloutkem a kůrou z citronu. Těsto necháme v lednici odležet asi dvě hodiny. Poté jej rozválíme a vykrajujeme z něj různé tvary. Pečeme při teplotě 180°C několik minut. Poté slepujeme rozmixovaným ovocem s javorovým sirupem.

Ovesné kuličky s ořechy a ovocem

Budeme potřebovat:

  • 250 g ovesných vloček
  • 125 g za studena lisovaného oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 20 g lískových ořechů
  • 10 g kokosu
  • 30 g rozinek, sušených datlí a fíků

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme ovoce. To rozkrájíme na maličké kousky. Vysypeme do velké mísy a smícháme s ostatními ingrediencemi. Necháme odpočinout třicet minut v lednici a poté tvoříme malé kuličky o průměru asi 2 cm. Kuličky vyskládáme na papír vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 10 minut.

4.5/5 - (4 votes)
Pavla Hájková
Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno