Poctivý domácí vývar jako od babičky postaví na nohy každého

1
3189

Receptů na ten zaručeně nejlepší domácí vývar je všude nespočet. Každý ho dělá trošku jinak. Na druhou stranu existují i tací, kteří se v kuchyni bez kostky průmyslově vyráběného bujónu ani nehnou. A to je možná škoda. Připravit poctivý domácí vývar není nic složitého. Jeho síla navíc dokáže bojovat s nepříjemným nachlazením, chřipkou i důsledky vleklé nemoci a oslabeným organismem.

„Lehká, chutná a přesto dietní polévka, kterou se nemusíte stydět servírovat na slavnostní tabuli“

Pokud si navíc vývar uvaříte do zásoby, můžete ho přidávat do nejrůznější omáček, pod maso anebo jako základ dalších pokrmů. Skvěle nahradí vodu, výpek, ale i nejrůznější dochucovadla, kterými se to v moderních kuchyních bohužel jen hemží. Jak na to? Potřebovat budete několik základních surovin, velký hrnec a pár hodin času.
polevka-1 - Poctivý domácí vývar jako od babičky postaví na nohy každého

Poctivý kuřecí vývar se zeleninou

  • Doba přípravy: 2 – 4 hodiny
  • Počet porcí: 6
  • Náročnost přípravy: Střední
  • Ingredience:
  • 1 – 2 ks kuřecího nebo slepičího skeletu
  • 1 ks velké bílé cibule
  • 2 ks šalotky
  • 2 ks mrkve
  • ¼ celeru
  • 2 ks kořenu petržele
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks rajčete
  • 1 ks červené nebo žluté papriky
  • Petrželovou nať
  • Nať zelené cibulky
  • Kousek pórku (bílá i zelená část)
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 ks celého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej

Postup přípravy

Jako první si připravíme zeleninu. Mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek oloupeme. Cibuli překrojíme napůl a společně s ostatními ingrediencemi vložíme do prázdného většího hrnce (resp. toho největšího, který doma máte). Zeleninu nejdřív nasucho prudce orestujeme, podlijeme pár kapkami rostlinného oleje (dietáři mohou vynechat), a jakmile zelenina chytne barvu, přilijeme studenou vodu a přidáme kuřecí nebo slepičí skelet.

Obsah hrnce necháme probublávat. Pozor, vývar se nesmí vařit, protože by se jinak zakalil. Hrnec ničím nepřiklápíme a vaříme cca 3 až 6 hodin (čím déle, tím intenzivnější bude chuť a barva výsledného vývaru). Sem tam zkontrolujeme, zda se vývar nevaří. Cca po 2 hodinách vyjmeme mrkev bokem. Pokud bychom ji nechali dlouho vařit, vývar by mohl být příliš sladký.

Jakmile vývar dovaříme, vyjmeme petržel a celer, odložíme k cibuli, tekutinu scedíme do nového hrnce, kam na hrubším struhadle nastrouháme (anebo nožem nakrájíme) kořenovou zeleninu. Do vývaru obereme maso a dle chuti dochutíme solí a pepřem.

Náš tip: Vývar můžeme podávat s nudlemi nebo játrovými knedlíčky. Zdobíme čerstvě nasekanými bylinkami (například petržel, bazalka, libeček, pažitka).

zelenina - Poctivý domácí vývar jako od babičky postaví na nohy každého

Rady a tipy, jak uvařit opravdu dobrý vývar:
  • Maso a zeleninu můžete před vařením opéct v troubě. Tekutina tak chytne krásnou barvu a výraznější chuť.
  • Slepičí maso je tučnější než maso kuřecí. Přesto však dodává vývaru nezaměnitelnou chuť.
  • Pokud se vám vývar zakalí, vmíchejte do něj bílek vyšlehaný do sněhu. Bílek na sebe naváže kal a vy ho pak jednoduše odstraníte lžící.
  • Kosti a zeleninu v hrnci vždy zaléváme studenou vodou.
  • Zamrazený vývar v mrazáku vydrží třeba i tři měsíce.
  • Pokud se vám během vaření z hrnce odpařilo mnoho vody, klidně ji znovu dolijte.
  • Vývar je skvělým lékem v případě nachlazení anebo sezónní chřipky.
  • Poctivý vývar ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou.
  • Zároveň také posiluje ledviny, uvolňuje dýchací cesty a zrychluje regeneraci oslabeného organismu.
  • Během vaření polévku nesolte. Sůl se totiž vypařuje. Vhodná doba pro osolení je po vypnutí sporáku.
  • Pro dochucení nepoužívejte žádné náhražky v podobě maggi kostek nebo vegety. Stačí pouze sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky.
  • Nespotřebovaný vývar můžete použít jako základ pod maso, do omáček, ale třeba ho i zamrazit do kostek a kdykoli jím dochutit připravovaný pokrm.
5/5 - (2 votes)
Pavla Hájková
Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.

1 komentář

  1. Váš recept na domácí vývar je super 🙂 Líbí se mi, že je i dietní. Já dělám kuřecí vývar se celestinskými nudlemi. Není to úplně dietní, ale chutná nám celé rodině. Dělám hlavně v zimě a na podzim. Skvěle totiž zahřeje a doplní potřebné živiny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno