O středomořské dietě toho bylo napsáno již mnoho. Jejím základem je čerstvá zelenina v kombinaci se sezónním ovocem. Chybět nesmí ani kvalitní tvrdé sýry, vejce, olivový olej, ryby a dokonce víno.
„Středomořskou dietou jsme se inspirovali při přípravě jedné nedělní snídaně“
Pokud vás už nudí vajíčka na klasické způsoby, zbožňujete špenát, čerstvé bylinky a chutný sýr grana padano, na následujícím receptu si zaručeně pochutnáte.
Špenát jako dar z přírody
Jeho ústřední ingrediencí je špenát. Proto si zaslouží, abychom o něm napsali něco více. Už dříve se věřilo, že je špenát bohatou zásobárnou železa. Železo opravdu obsahuje, ale nikoli v takovém množství, o jakém se dříve hovořilo. Chyba byla způsobena špatným výpočtem a nesprávným umístěním desetinné čárky. I přesto je však tahle listová zelenina významným zdrojem železa, vitamínů a minerálních látek.
Špenát obsahuje více než 90 % vody, jeho energetická hodnota je velice nízká. Proto je vhodný také do nejrůznějších druhů diet. Ve špenátu se nacházejí bílkoviny, lipidy, sacharidy, nerozpustná i rozpustná vláknina. Díky tomu špenát upravuje trávení a zlepšuje činnost střev. Z minerálních látek vyniká vysokým obsahem draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, dále obsahuje bor, molybden nebo, selen. Ve špenátu najdeme i spoustu kyseliny listové (2,125 mg/kg), vitamin E (16–25 mg/kg), vitamin K (2–4,4 mg/kg) a vitamin C (350–840 mg/kg).
Špenát obsahuje hodně draslíku, je doporučován na vysoký krevní tlak, anémii a zácpu. Vitamín E, který je ve špenátu rovněž bohatě zastoupen, pomáhá organismus chránit před karcinogenními chorobami, chrání cévy, játra a potlačuje únavu. Díky vysokému obsahu vitaminu C zlepšuje špenát naši obranyschopnost a imunitu a působí jako přírodní antioxidant. Špenát také příznivě ovlivňuje elasticitu pokožky a účinně bojuje proti třepení nehtů. Ale teď už zpět ke slíbenému receptu.
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: cca 2
Náročnost přípravy: Střední
Ingredience:
- 1 balení nasekaného čerstvého špenátu
- máslo
- oloupaná a na kolečka nakrájená cibule
- 4 velká vejce
- 50 ml mléka
- Sýr grana padano
- 1 hrst rozpůlených černých a zelených oliv
- Čerstvý kopr a další jarní bylinky
Postup přípravy
Ve velkém hrnci uveďte do varu lehce osolenou vodu. Pár minut v ní spařte krájený špenát. Poté sceďte a nechte okapat.
V pánvi na másle orestujte cibuli, potom zvyšte teplotu a přidejte špenát. Vejce a mléko vyšlehejte dohromady, osolte a opepřete. Vaječnou směs vylijte do pánve s cibulí se špenátem. Párkrát zamíchejte a snižte teplotu.
Nasypte na vaječnou směs sýr a olivy, zakryjte pokličkou a na velmi mírném ohni vařte, dokud vejce trochu neztuhnou. Vyndejte z pánve, posypte čerstvým koprem.
Náš tip: Aby získala frittata křupavou kůrčičku, můžete ji nechat na posledních pět minut zapéct v troubě při 200 stupních Celsia.
8ej72y
08trps
unw5qp
8ejonj
1wze07
ikn9ab
8z3lkl
0xvez5
llc6cp
si2gtw
bmjvvt
cvz71m
nkz4vc
cdvy4p
04nh73
mu6188
ser9ad
jyphhc
pc9a3s
cl4nut
x07yfw
kokneh
bdq958
dfccbl
fkfvqg
8y4e1q