Babí léto s sebou nepřináší jen chladnější rána, kdy vycházející slunce prozáří rosou ozdobené pavučinky. V tomhle ročním období sklízíme řadu zajímavých plodin. A z nich si naši pozornost zaslouží především ostružiny. Ty jsou zcela právem řazeny mezi tzv. superpotraviny, tzn. že mají nepřehlédnutelný přínos pro naše zdraví.
„Ostružiny řadíme mezi superpotraviny“
Zdá se, že příroda věděla, proč ostružiník vybavit ostrými ostny. Rostlina jimi chrání plody s léčebnými účinky, o nichž věděli už staří Egypťané. A ačkoliv byly v roce 1928 vyšlechtěny i odrůdy bez ostnů, klasické ostružiny z lesa nebo ze zahrádky budou zdravější, chutnější a voňavější, než plody kupované v supermarketu.
Zdraví skryté mezi ostny
Konzumace ostružin našemu zdraví prospívá hned v několika směrech:
- Trávení: ostružiny obsahují hodně vlákniny (8 gramů v jednom šálku, což je zhruba třetina doporučené denní dávky), tím napomáhají průběhu trávicích procesů. Dále jsou zdrojem vitaminu A, který zajišťuje správnou funkci všech sliznic, tzn. včetně žaludeční a střevní.
- Kardiovaskulární systém: obsažená vláknina snižuje hladinu cholesterolu, čímž působí preventivně proti nemocem srdce a oběhového systému.
- Pohybový aparát: vzhledem k nezanedbatelnému množství vitaminu K můžete díky konzumaci ostružin aktivovat bílkoviny potřebné k výstavbě nové kostní tkáně (dochází k posílení kostí), vitamin C podporuje syntézu kolagenu, což je bílkovina hojně zastoupená v kostních i pojivových tkáních a také v pokožce. Na syntézu kolagenu a sílu kostí má významný vliv i mangan (1 šálek ostružin obsahuje 40 % denní doporučené dávky tohoto minerálu).
- Pomocník v boji s rakovinou: za svou sytou, tmavou barvu vděčí ostružiny látce zvané anthocyanin, což je silný antioxidant s protirakovinnými účinky. Celá řada výzkumů prokázala, že má schopnost zpomalit růst některých rakovinových buněk.
Potřebujete ještě další důvod, proč do svého jídelníčku zařadit ostružiny? Pak třeba uvítáte, že vám skvěle pomohou zahnat chuť na sladké, aniž by ohrozily vaši štíhlou linii (1 šálek ostružin má pouhých 62 kcal, 1 gram tuku a 14 g sacharidů). A výborně se hodí například hned ráno k snídani.
Rychlá ovesná kaše s ostružinami
Když víte, že nebudete mít ráno dostatek času na spaření či povaření ovesných vloček a jejich smíchání s dalšími přísadami, můžete vyzkoušet následující variantu – stačí, když necháte vločky rozmixované s ovocem a mlékem přes noc v ledničce.
- Doba přípravy večer: 5 minut
- Doba přípravy ráno: 5 minut
- Počet porcí: 1
- Náročnost: jednoduchá
- Ingredience:
- 1 šálek čerstvých ostružin + několik plodů navíc na ozdobu
- 1/2 zralého banánu
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálku drcených ovesných vloček
Postup přípravy:
Večer
V mixéru dobře promixujte ostružiny, nakrájený banán, ovesné vločky, vanilkový extrakt a mléko.
Směs dejte do uzavíratelné misky a nechte přes noc v lednici.
Ráno
Stačí vyndat z ledničky a ozdobit několika čerstvými ostružinami, případně trochou nasekaných mandlí či vlašských ořechů.
Varianta pro vegany: použijte mandlové či sojové mléko místo kravského.
Díky obsahu vitaminu C:
- urychlují hojení ran
- regenerují pleť
- napomáhají vstřebávání železa
- posilují imunitu
Díky obsahu vlákniny:
- předchází problémům s nadýmáním či zácpou
- podporují pohyb střev
- navozují pocit nasycení
- stimulují přirozenou mikroflóru ve střevech.
Díky obsahu manganu:
- působí preventivně proti osteoporóze
- regulují hladinu cukru v krvi
- mohou snižovat četnost epileptických záchvatů
Díky obsahu antioxidantů:
- stimulují mozkovou činnost
- zlepšují paměť
- mají protizánětlivé a antibakteriální účinky
- chrání před zubním kazem a onemocněním dásní
Také rádi sbíráte ostružiny a pak z nich pro své blízké děláte nějaké dobroty? Podělte se o vaše rady, tipy i oblíbené recepty v diskuzi pod tímto článkem nebo na našem facebooku.