Slow food jako protiklad k fast foodu. Nový způsob stravování slibuje zajímavé výsledky

3
2383

O fast foodech jste pravděpodobně už nejednou slyšeli. Jídlo, které povětšinou nemá nic společného se zdravou stravou, si dnes můžeme dát prakticky na každém rohu. Víte, ale že existuje také protiklad a jeho název je Slow food?

„Slow food není dietní opatření, je to životní styl a nový způsob stravování“

Slow food začal propagovat Carlo Petrini v Itálii. Jeho cílem je naučit vážit si kultury stolu, chránit a vychutnávat místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku na úkor mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející “kultury” Fast Food. Jaká pravidla musíte dodržovat? Moc jich nebude, přesto jsou však nesmírně důležitá.

svestkove-hody - Slow food jako protiklad k fast foodu. Nový způsob stravování slibuje zajímavé výsledky

Slow Food dnes již ve 160 zemích světa

Hnutí Slow food vzniklo v roce 1986. O tři roky později došlo k ustanovení světové organizace. Dnes je hnutí zastoupeno ve více než 160 zemích světa a další přibývají. Základním pravidlem je propojení sítě místních výrobců s domácnostmi a gastronomickými provozy a to za pomocí přímých a alternativních způsobů, jak dostat potraviny od malých výrobců k odběrateli.

Základní zásady a pilíře Slow food

Členové hnutí upozorňují na dávno zapomenuté recepty našich babiček i prababiček. Velký důraz kladou na sezónní a lokální potraviny, které mimochodem obsahují nejvíce vitamínů a cenných látek. Členové hnutí dodržují hlavní záměry Slow food spočívající v:

  • Podpoře a prosazení domácích potravinářských produktů.
  • Seznamování veřejnosti s historií a chutěmi české i mezinárodní gastronomie.
  • Organizaci odborných seminářů a degustaci v ČR i v zahraničí.
  • Poskytování informací o možnostech účasti na zahraničních akcích hnutí.
  • Spolupráci s regiony při podpoře lokální kvalitní gastronomie a cestovního ruchu.
  • Výběru a podpoře dobrých, čistých a poctivých potravinářských výrobků.
  • Podpoře společného stolování, jako formy společného setkání v rodině a komunitě.

barbecue - Slow food jako protiklad k fast foodu. Nový způsob stravování slibuje zajímavé výsledky

Recepty a restaurace

Dnes je již Slow food natolik oblíbené a propagované, že se stalo součástí některých restaurací. Zajímavé jsou také recepty, založené na základech Slow food. Ochutnejte třeba tenhle:

Hovězí pupek na cibuli

Budete potřebovat:

  • 2 kg šťastného hovězího pupku
  • 2 kg
  • 8 ks větší bílé cibule
  • hrubě mletý černý pepř
  • sůl
  • 3 lžíce másla nebo olivového oleje
  • chilli papričku

Postup přípravy:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubší měsíčky. Následně ji osmahněte v pánvi (cca 10 minut). Cibuli přesuňte do pekáče a na stejné pánvi a na másle osmahněte očištěné maso v kuse. Maso opepřete a osolte a položte ho na cibulový základ. Přidejte další čerstvě namletý pepř, případně chilli papričku. Maso zaklopte poklicí a pečte ve vlastní šťávě zhruba 3 hodiny na 150 stupňů. Cibule musí být e finále krásně karamelová a sladká, maso by se mělo rozpadat. Pokrm podávejte s čerstvou bagetou a těžším červeným vínem.

Zaujal vás styl slow food nebo jste jeho aktivními propagátory? Dejte nám vědět do diskuze pod článkem.

5/5 - (3 votes)
Lucie Procházková
Vždycky jsem byla tou malou oplácanou holkou, kterou v hodinách tělocviku nikdo do svého týmu nechtěl. Na škole jsem začala experimentovat s řadou nesmyslných diet a až mnohem později jsem pochopila pravou podstavu hubnutí a zdravého stravování.

3 KOMENTÁŘE

  1. …tedy než nějakou dva dny starou bagetu, rozpečenou v místním hypermarketu ze zmraženého polotovaru, bych navrhoval jako jedinou přílohu čerstvě upečenou foccaciu se sušenými rajčaty (to zvládnete během pomalého pečení 🙂 a ještě si u toho stihnete přečíst dvě kapitoly oblíbené knížky 🙂 ). A jako lehký předkrm francouzskou cibulovou polévku… u toho těžšího červeného bych možná zvažoval i trošku červeného portského, abych měl ve výsledku příjemně strávené sobotní odpoledne – standardní oběd by byl vzhledem k časovému harmonogramu přeskočen a bral bych to jako klasickou obědovou večeři.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno