Antioxidanty jsou látky omezující činnost volných radikálů. Volné radikály jsou škodlivé látky (vznikající při stresu, trávení nezdravých potravin nebo při pobytu ve znečištěném prostředí), které napadají naše buňky a způsobují vážná onemocnění.
„Antioxidanty jim v tomto ničení mohou zabránit, chrání člověka před rakovinou, kardiovaskulárními chorobami včetně infarktu a taktéž zpomalují proces stárnutí.“
Mezi jejich další pozitivní účinky patří zlepšení imunity a obranyschopnosti člověka, což oceníme zejména během chřipkové sezóny. Málokdo si ale uvědomuje, že antioxidanty může do svého těla dostat i přírodní cestou ne jen za pomocí chemických potravinových doplňků. Drtivou většinu z nich navíc máte ve své spíži anebo lednici.
Zeleninové antioxidanty
Například v rajčatech se nachází látka zvaná lykopen. Jde o červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem ze skupiny karotenoidů. Ze zeleniny je ale na antioxidanty nejbohatší pestře zbarvená zelenina. Tam můžeme zařadit například červené papriky nebo bílé či červené zelí. Taktéž na brokolici a listovou zeleninu bychom neměli zapomenout.
Bylinkové antioxidanty
Z bylinek se vyznačují silnými antioxidačními účinky třeba šalvěj, rozmarýn, oregano nebo tymián a kopr. Oregano a tymián výborně chutnají k masu, hřebíček se pak hodí ke sladkým pokrmům nebo do oblíbeného nápoje zimních a podzimních dnů, svařeného vína, a kopr je výborný například v salátech nebo omáčkách.
Ovocné antioxidanty
Bohatou zásobárnou antioxidantů jsou například borůvky, brusinky, maliny nebo jahody. Konkrétně jahody se vyznačují protirakovinnými účinky, pozitivně ovlivňují činnost mozku a chrání jej před případnými nemocemi způsobenými vyšším věkem (například demence nebo Alzheimerova choroba). Bohatý na antioxidanty je také rybíz, zmínit ale musíme také červené odrůdy angreštu, višně anebo ostružiny.
Antioxidanty ze spíže
Významným antioxidantem je česnek a to nejen ten kuchyňský, ale i medvědí, jehož sezóna je nyní v plném proudu. Česnek se vyznačuje protizánětlivými účinky a působí jako přírodní antibiotikum. Velmi podobné účinky má také cibule. Jak česnek, tak cibuli doporučujeme jíst ideálně v syrovém stavu, připravit si z něj můžete polévku, pomazánku, skvělé jsou ale také pod maso anebo jako součástí příloh.
Luštěninové antioxidanty
Významným zdrojem antioxidantů jsou také luštěniny. Dopřát si je můžete v rámci polévek, jako přílohu a skvělé z nich jsou také nejrůznější saláty. Luštěniny navíc obsahují spoustu vlákniny, usnadňují trávení, čistí střeva a přispívají k pravidelnému vyprazdňování.
Tekuté antioxidanty
Známým a léty prověřeným antioxidantem je také pravý zelený čaj. Ten naše tělo detoxikuje a pochutnávat si na něm můžete třeba místo kávy. Ale i u kávy (bez cukru a mléka) byly prokázány silné antioxidační účinky. Ty jsou přisuzovány také kvalitnímu červenému vínu. I zde ale platí – všeho s mírou.