Sezóna přeje nákupům lilků a mladých cuket. Tyhle nesmírně dietní potraviny, které si můžete dopřávat i tehdy, hlídáte-li si váhu, jsou plné vitamínů a minerálů a také pro tělo cenných látek. Po jejich konzumaci zároveň nemusíte mít výčitky, protože obsahují spoustu vody a jen malé množství kalorií.
„Lilek společně s cuketou řadíme mezi dietní potraviny“
Co si ale budeme nalhávat – lilek je sám o sobě tak nějak bez chuti a cuketa? Stejný problém. Naštěstí pro vás máme zdravý a dietní recept, jehož příprava vám nezabere více, než pár minut a výsledek bude jednoduše dokonalý.
Zapečený lilek s cuketou, cherry rajčátky, bylinkami a zeleninou
- Doba přípravy: do 1 hodiny
- Počet porcí: 4
- Náročnost přípravy: Lehká
- Ingredience:
- 3 ks střední cukety
- 1 ks středně velkého lilku
- 500 g cherry rajčátek
- 2 velké cibule
- 1 žlutou papriku
- 4 velké stroužky česneku
- 1 lžíci extra panenského olivového oleje
- ¼ lžičky mořské soli a černý pepř na dochucení
- ¼ lžičky čerstvě namletého černého pepře
- 2/3 čerstvě nastrouhaného parmazánu
- ¼ hrnku čerstvé nasekané bazalky
- ¼ hrnku čerstvé nasekané hladkolisté petrželky
Postup přípravy:
Předehřej si troubu na 230 stupňů. Cukety a lilek omyj a nakrájej na cca centimetrová kolečka. Rozprostři na plech vyložený pečicím papírem a nech péct zhruba deset minut. Jakmile lilek s cuketou ztratí většinu vody, je na čase s ním dále pracovat.
Do většího hrnce nalij olivový olej a nakrájej do něj na kostičky cibulku. Přidej lilek a cuketu z trouby, překrájená cherry rajčata, papriku, česnek a dochuť solí a pepřem. Nech zeleninou změknout a mezitím si připrav zapékací misku, kterou vymažeš máslem anebo kapkou oleje.
Před tím, než předáš zeleninu do zapékací misky, promíchej ji se 2/3 nasekaných bylinek a polovinou parmazánu. Nech péct na 180 stupňů asi 20 minut. Před koncem pečení přisypej zbytek parmazánu, který vytvoří křupavou kůrčičku.
Náš tip: Servírovat můžeš s rozpečenými brambory nebo opečenou bagetkou. Zeleninu na talíři ozdob zbývajícími bylinkami, popřípadě hoblinkami parmazánu.
- Lilek neboli baklažán je cenným zdrojem vitamínů i minerálů, obsahuje málo kalorií, pomáhá snižovat cholesterol a je považován i za afrodisiakum
- Lilek také výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát.
- V baklažánech je kolem devadesáti procent vody, jsou proto vynikající součástí diet na hubnutí. Sto gramů baklažánu má pouhých 35 kcal.
- Baklažán výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi a brání lámavosti drobných krevních kapilár.
- Díky vysokému obsahu pektinů příznivě zlepšuje peristaltiku stav střevní mikroflóry
- Lilek má rovněž antioxidační účinky – obsahuje látky, které likvidují nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny.
- Také cuketa je jednou z nejdietnějších potravin vůbec.
- I cuketa je skvělým antioxidantem, který likviduje nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny.
- Cuketa odkyseluje organismus, detoxikuje a odvodňuje
- Dále pak zlepšuje pohyblivost střev, příznivě působí na trávení
- Má antibakteriální účinky, uklidňuje a působí proti stresu, posiluje svaly a srdce
- Je vhodná při cukrovce, dně, revmatismu a problémech s ledvinami
qo5hqf
5ijop7
5bogrd
g7p6th
9hxabf
ehq0zw
flo37u
lhzhoi
dbjjsy
sytldn
g82cl0
62k0kr
tzion0
b9eba5
wblobf
k3e6s9
7cg6w7
tkajwi
rf5fns
xke4ec
hyrvbk
ijsxb2
j07wtv
nvh5xb
0uwy8r
k0em1l
8tkepy
bh8o6r
xivtsx
gl4dx0
ttv65l
kvoqie
3dk7cw
b9l345