Sezóna přeje nákupům lilků a mladých cuket. Tyhle nesmírně dietní potraviny, které si můžete dopřávat i tehdy, hlídáte-li si váhu, jsou plné vitamínů a minerálů a také pro tělo cenných látek. Po jejich konzumaci zároveň nemusíte mít výčitky, protože obsahují spoustu vody a jen malé množství kalorií.
„Lilek společně s cuketou řadíme mezi dietní potraviny“
Co si ale budeme nalhávat – lilek je sám o sobě tak nějak bez chuti a cuketa? Stejný problém. Naštěstí pro vás máme zdravý a dietní recept, jehož příprava vám nezabere více, než pár minut a výsledek bude jednoduše dokonalý.
Zapečený lilek s cuketou, cherry rajčátky, bylinkami a zeleninou
- Doba přípravy: do 1 hodiny
- Počet porcí: 4
- Náročnost přípravy: Lehká
- Ingredience:
- 3 ks střední cukety
- 1 ks středně velkého lilku
- 500 g cherry rajčátek
- 2 velké cibule
- 1 žlutou papriku
- 4 velké stroužky česneku
- 1 lžíci extra panenského olivového oleje
- ¼ lžičky mořské soli a černý pepř na dochucení
- ¼ lžičky čerstvě namletého černého pepře
- 2/3 čerstvě nastrouhaného parmazánu
- ¼ hrnku čerstvé nasekané bazalky
- ¼ hrnku čerstvé nasekané hladkolisté petrželky
Postup přípravy:
Předehřej si troubu na 230 stupňů. Cukety a lilek omyj a nakrájej na cca centimetrová kolečka. Rozprostři na plech vyložený pečicím papírem a nech péct zhruba deset minut. Jakmile lilek s cuketou ztratí většinu vody, je na čase s ním dále pracovat.
Do většího hrnce nalij olivový olej a nakrájej do něj na kostičky cibulku. Přidej lilek a cuketu z trouby, překrájená cherry rajčata, papriku, česnek a dochuť solí a pepřem. Nech zeleninou změknout a mezitím si připrav zapékací misku, kterou vymažeš máslem anebo kapkou oleje.
Před tím, než předáš zeleninu do zapékací misky, promíchej ji se 2/3 nasekaných bylinek a polovinou parmazánu. Nech péct na 180 stupňů asi 20 minut. Před koncem pečení přisypej zbytek parmazánu, který vytvoří křupavou kůrčičku.
Náš tip: Servírovat můžeš s rozpečenými brambory nebo opečenou bagetkou. Zeleninu na talíři ozdob zbývajícími bylinkami, popřípadě hoblinkami parmazánu.
- Lilek neboli baklažán je cenným zdrojem vitamínů i minerálů, obsahuje málo kalorií, pomáhá snižovat cholesterol a je považován i za afrodisiakum
- Lilek také výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát.
- V baklažánech je kolem devadesáti procent vody, jsou proto vynikající součástí diet na hubnutí. Sto gramů baklažánu má pouhých 35 kcal.
- Baklažán výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi a brání lámavosti drobných krevních kapilár.
- Díky vysokému obsahu pektinů příznivě zlepšuje peristaltiku stav střevní mikroflóry
- Lilek má rovněž antioxidační účinky – obsahuje látky, které likvidují nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny.
- Také cuketa je jednou z nejdietnějších potravin vůbec.
- I cuketa je skvělým antioxidantem, který likviduje nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny.
- Cuketa odkyseluje organismus, detoxikuje a odvodňuje
- Dále pak zlepšuje pohyblivost střev, příznivě působí na trávení
- Má antibakteriální účinky, uklidňuje a působí proti stresu, posiluje svaly a srdce
- Je vhodná při cukrovce, dně, revmatismu a problémech s ledvinami